Sedmica njemačkog filma

Kuća plamena mira Tuzla u saradnji sa Goethe-Institutom iz Sarajeva i ove godine organizuje Sedmicu njemačkog filma, u okviru projekta Kino on Tour.

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na filmske projekcije u Kući plamena mira na Slanoj banji,  od 11.-15. marta 2019. godine.

Početak projekcija u 20.00 sati

Ulaz slobodan

Filmovi su titlovani na BHS jezik

Tokom Sedmice njemačkog filma, možete pogledati bavarsku komediju „Ko prije umre, duže je mrtav“, film o odrastanju „Crazy“, dramu o golom preživljavanju „The Cut“, ratnu melodramu „Most na Ibru/ Najljepša je zemlja moja“ i priču o životu Romy Schneider „3 dana u Quiberonu“.

Dobro došli!!

 

Link na temu:

BHS: https://www.goethe.de/ins/ba/bs/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=21496798&

DE: https://www.goethe.de/ins/ba/de/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=21496798

 

Raspored projekcija:

11.03.2019.  20.00h

Ko prije umre, duže je mrtav (2006)

 

Jedanaestogodišnjak koji traga za besmrtnosti. Divno drzak i nevjerovatno

bavarski. Priča nestašnog dječaka iz sadašnjosti iz 2006. Odlična mješavina dubine i srca sa autentičnim smislom za male bitne stvari u životu.

Režija: Marcus Hausham Rosenmüller

102 minuta

12.03.2019. 20.00h

Crazy (2000)

Šesnaestogodišnjeg dječaka, s malim tjelesnim hendikepom, roditelji šalju u internat. Razlog tome je i njegov nedovoljan školski uspijeh.

Na kraju školske godine opet nije prošao razred, ali je napokon našao prijatelje, imao prva seksualna iskustva sa suprotnim spolom i naučio mnogo za život.

Režija: Hans-Christian Schmid

95 minuta

13.03.2019. 20.00h

The Cut (2013/14)

1915: u gradu Mardin kovač Nazaret Manogian živi sa svojom suprugom i kćerkama blizankama ; vodi miran i

zadovoljan život, prije nego što ga uhapsi turska policija – kao i ostale krišćane armenskog porijekla. Odvojen od svoje porodice mora kao prisilni radnik da rinta u pustinji. Preživljava strijeljanje i bježi. Dezerteri mu pomažu dalje. Utočište i posao nalazi u Aleppu gdje dočekuje kraj Prvog svjetskog rata. Nazaret saznaje da su mu kćerke preživjele turski genocid nad Armenima.

Potraga za njima, oca vodi u Libiju, Kubu i u SAD.

Sa The Cut Fatih Akin uspjeva da napravi jedan veliki, ali i sporni ep.

Režija: Fatih Akin

135 minuta

14.03.2019. 20.00h

Most na Ibru/ Najljepša je zemlja moja (2012)

Kosovo, 1999. Već desetljećima rastući konflikt između pravoslavnih Srba i većinskih muslimanskih Albanaca prerasta u rat. U martu se uključuje NATO i bombarduje zemlju, kako bi okončali borbe. Mlada Srpkinja Danica sa svojom djecom živi u jednom selu na Ibru; rijeka čini granicu između pretežno srpskog sjevernog Kosova i većinski albanskog dijela zemlje. Danica žali za svojim suprugom, koji je poginuo u građanskom ratu. Jednog dana u svojoj kući nalazi teško ranjenog vojnika „druge“ strane. Ako mu pomogne, rizikuje vlastiti život. Film o nacionalnom socijalizmu, nasilju i ljudskosti.

Režija: Michaela Kezele

85 minuta

15.03.2019. 20.00h

3 dana u Quiberonu (2016/17)

Pedesetih godina njemačko kino puno predrasuda skoro da nije proizvelo nijednu internacionalnu zvijezdu; rođena austrijanka Romy Schneider pripada rijetkim izuzecima. Sa Sissi i drugim djelima bliskim domovini postaje popularnija nego što bi željela. Tek odlazak u inostranstvo glumicu oslobađa njene dražesne slike. U Francuskoj šezdesetih započinje novu karijeru, ali njeni pishički problemi ostaju. O tome se rijetko izjašnjavala u javnosti – kao 1981. u intervjuu sa novinarom Michaelom Jürgsom iz “Stern-a”.

Režiserka Emily Atef to inscenira sa izvanrednim glumcima i fiktivnim elementima.

Režija: Emily Atef

115 minuta