Dani austrijske kulture u Tuzli

Na inicijativu Austrijske ambasade u BiH-Sarajevo, u saradnji sa  Gradom Tuzla, Centrom za kulturu Tuzla i UG Kuća plamena mira Tuzla, u Tuzli će se,  od 27.-29.06.2018. godine održati Dani austrijske kulture.

Sa zadovoljstvom vam donosimo program i pozivamo vas :

26.06. // 13-15 sati // Jazz radionica  // Kuća plamena mira

27.06. // 19 sati       //  Izložba-“Mladi bečki arhitekti i pejzažni arhitekti” // Atelje Ismet Mujezinović

27.06. // 20 sati      // Jazz koncert Woody Black 4 // Kuća plamena mira

28.06. // 20 sati      // Film- Let`, let` bubamaro //Dom mladih

29.06. // 20 sati      // Film – Najbolji od svih svjetova // Dom mladih

Ulaz je besplatan

Dobro došli!

 

DAKTZ_n woodyblack 4

 

Koncert u Kući plamena mira 

27.06.2018. u 20 sati

 

Woody Black 4 ((http://www.woodyblack4.com/)

Ovaj austrijski jazz kvartet je neobičan već u pogledu instrumentacije – čine ga četiri klarinetista, Oscar Antoli (klarinet, bas clarinet), Stephan Dickbauer (klarinet), Daniel Moser (bas klarinet)  i Leonhard Skorupa (bas klarinet). I žanrovski nije ograničen na klasični jazz, nego na vrlo atmosferičan i uzbudljiv način kombinira razne muzičke pravce i forme, pa su u njegove kompozicije pored klasičnog jazza, utkani i elementi kamerne muzike, ali i savremene pop muzike, uz povremene avangardne izlete u sferu eksperimentalne muzike.

Kvartet bilježi nastupe širom Evrope, između ostalog u Belgiji, Engleskoj, Poljskoj, Španiji i Mađarskoj, ali i van granica Evrope, u Japanu, gdje su muzičari nastupili u septembru 2016. godine. Iza sebe imaju dva albuma, jedan pod nazivom „Woody Black 4“, koji je izašao 2013. godine i drugi pod nazivom “Curiosity” (Radoznalost), koji je izašao 2017. godine.

O muzičarima:

Leonhard Skorupa

Rođen je u Beču, gdje živi i radi. 2012. godine je završio studij političkih nauka, a 2014. godine je završio Bachelor studij saksofona na Univerzitetu za muziku u Beču, na Institutu za popularnu muziku, gdje je trenutno na Master studiju klarineta. Učestvovao je na mnogobrojnim muzičkim natječajima. 2014. godine je pobijedio na natječaju „European Jazz Contest“ u Maastrichtu u Nizozemskoj a 2017. godine je osvojio drugo mjesto na natječaju „Made in New York Jazz Competition“. S kvartetom Woody Black 4 bilježi internacionalne nastupe, a kao solista je sarađivao s poznatim nizozemskim kompozitorom i klarinetistom Theom Loevendiem.

Stephan Dickbauer

Austrijski klarinetist i saksofonist, koji se muzički obrazovao u Austriji na Mozarteumu u Salzburgu – klarinet i na Univerzitetu za muziku u Beču – klarinet i saksofon, u Njemačkoj na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu – klarinet i u SAD-u na Berklee College-u za muziku u Bostonu, te je pohađao brojne majstorske klase, između ostalog kod Matthiasa Schorna (Bečka filharmonija), M. Spangenberga (Münchenska filharmonija), A. Brandhofera (Berlinska filharmonija) i dr. Učestvovao je na brojnim muzičkim natječajima, te je, između ostalog, osvojio 1. mjesto na natječajima „European Jazz Contest“ (2014.), „Musica Juventutis“ u Beču (2007.) i „Austrian Jazz Youth“ u St. Pöltenu (2006.). Pored angažmana s bendom Woody Black 4 radi za „Orchester der Vereinigten Bühnen“ u Beču i predaje u Muzičkoj školi Hohenau, te radi na muzičkim projektima Dickbauer Collective i Divertimento Viennese.

Daniel Moser

Saksofonist, koji je 2013. godine završio Master studij iz oblasti jazz saksofona na Univerzitetu za muziku u Beču. Učestvovao je na brojnim muzičkim radionicama i majstorskim klasama, kako u Austriji, tako i u inostranstvu, kao što su Mazurek Workshop u Poljskoj, Berklee Summer School Perugia, Jazzseminar Schönbach, i dr. Predaje u nekoliko muzičkih škola u Beču, te pored angažmana za Woody Black 4 vrlo aktivno sarađuje i s drugim muzičarima i bendovima, kao što su Matthew Welch Blar-chestra, To the whistleman – Tribute to Rahsaan Roland Kirk – Stageband Porgy & Bess Vienna, i dr., te je uključen u organizaciju muzičkih manifestacija i festivala  u Austriji. Učestvovao je i osvajao nagrade na brojnim internacionalnim muzičkim natječajima, između ostalog, 1. mjesto na natječaju  European Jazz Contest (2014.), 2. mjesto na natječaju Made in New York Jazz Competition (2017.), i dr.

Oscar Antoli

Oscar Antoli je stekao Bachelor iz oblasti jazz i moderne muzike na Catalonia College-u za muziku, a Master iz oblasti turske muzike na Univerzitetu umjetnosti u Rotterdamu, te se u svom radu upravo i bavi ovim muzičkim stilovima, komponirajući i svirajući muziku, koja je inspirirana muzičkim kulturama Mediterana, težeći ka tome da ponovo spoji Istok i Zapad.

Pored sviranja u bendu Woody Black 4, svira u nekoliko drugih bendova, kao što su Salah Ammo Quartet i Sakina & Friends. Nastupao je na brojnim poznatim jazz festivalima, između ostalog u Tokiu, Tangeru, Aarhusu, Maastrichtu, i dr.